Stress

Stress, ett ord som används flitigt till vardags och en känsla som lätt smyger sig på i vardagslivet alla måsten.
”Jag är så stressad att jag inte hinner äta lunch” och ”jag är så stressad så jag hinner inte träna” är tyvärr inte alltför ovanliga meningar.

Men vad är stress egentligen? Jo, stress är en kroppslig reaktion som sätts igång när du blir rädd. Kort och gott är stress lika med att vara rädd. Ursprungligen var stress en förmåga för att klara en fysik fara, att i nödlägen där det behövs muskelmassa sätter stress igång en reaktion för att klara av det utsatta läget. Idag ser stress ut på ett helt annat sätt men kroppens reaktion är det samma, det vill säga kroppen är rädd. I det långa loppet är stress nedbrytande.

- Stress är aldrig bra förutom i riktiga nödlägen. Det finns myter om att man presterar bättre om man är stressad, men det stämmer inte. Människor som är stressade har svårt att koncentrera sig, svårt att lösa problem och blir lätt aggressiva och irriterade, säger organisationskonsulten och stresspecialisten Jörgen Lerjestad i magasinet Topphälsa.

Stresspecialisten Jörgen Lerjestad hävdar att det inte finns någon inbyggd stress i givna situationer. Att ha många saker att göra innebär inte att det per automatik blir stressigt, det är du själv som ger situationen ett värde. Värderar du situationen med en känsla av rädsla eller obehag kan stressen slå in.

Så vad gör man för att undvika detta läge? Jörgen Lerjestad fortsätter i samma tidning att förklara att man själv sätter ett värde på en situation. Exempelvis kan man själv bestämma att ”även om jag inte hinner göra färdigt allt jag fått på mitt skrivbord idag så kan jag välja att inte bli rädd för det”. Att man själv har ett viktigt redskap till förfogande att faktiskt välja att inte bli stressad.
En intressant tanke för några, en provocerande tanke för andra kan tänkas men dock en tanke som med fördel kan testas.

Stresspecialisten Jörgen Lerjestad ger exempel på övningar i sin bok Stress = rädsla. Här återger vi några av dem:

Övning 1
Släpp alla tankar en stund.

Skapa lugn genom att skapa en punkt ungefär en decimeter under naveln, mitt i kroppen. Se punkten med din inre syn, eller känn den. Gör det i cirka en minut. Övningen skall hjälpa dig med att släcka dina tankar, vilket leder till att du är närvarande, lugn och samlad.

Övning 2
Lär dig hantera obehagliga tankar

Tänk på en händelse som du helst av allt inte vill tänka på. Det kan antingen vara något som verklighet har händ eller något som du oroar dig för ska hända. När du känt känslan som tanken skapade i en halv minut gör du om övning 1. När du känner dig lugn och samlad behåller du lugnet medan du tänker på samma händelse som du började tänka på. Vad var skillnaden jämför det när du tänkte på händelsen första gången?

Tips
Lär dig göra en sak i taget både hemma och på jobbet. Om du blir störd, ge störningen 100% av din uppmärksamhet så blir du inte splittrad.

Tips
Sätt upp ett delmål med en härlig upplevelse på höstterminens arbetsschema. Exempel: i mitten av oktober har jag jobbat två månader efter semester och det är en och en halv månad kvar till jul. För att ha ångan uppe skall jag unna mig något. Detta något kan vara vad som helst som är anpassat till plånboken. Massage, en teaterupplevelse, en efterlängtad middag med vännerna, en spa-helg eller en lyxig resa till värmen med familjen. Att ha något att se fram emot halvvägs mot jul är peppande! Så ge dig själv den gåvan, skriv in det i almanackan och kör på!

Det här händer i kroppen vid stress
  • Sinnena blir skärpta
  • Andningen blir snabbare
  • Ämnesomsättningen ökar
  • Adrenalinsöndringen ökar
  • Hjärtat arbetar snabbare
  • Musklerna spänns
  • Immunförsvaret försvagas

    För att spara och omdirigera energi stänger kroppen av funktioner som:
  • fortplanting
  • matsmältning
  • sömn
  • behov av vila
  • glädje
  • empati
  • minne

    Källa: Stress = Rädsla Jörgen Lerjestad, Ekerlids Förlag, Wikpedia, Nationalencyklopedin

    » Stretchövningar för stressbesvär





  • Klara Norra Kyrkogata 20 B    111 22 Stockholm    Telefon: 08 - 21 11 31    boka@stockholmsmassageklinik.se