Vadbesvär

Benhinneinflammation och hälseneinflammation

I vaderna arbetar två stora muskler som vi behöver, och de musklerna har fått de anatomiska namnen Soleus och Gastrocnemius. Vi har samlat lite matnyttig information om dessa muskler. Vi hoppas att du blir så inspirerad att du vid nästa kaffepaus ställer dig upp och sträcker ut baksidan av benen lite extra, och förhoppningsvis får du med dig några kollegor på detta.

Både när vi står stilla, går, springer och studsar så arbetar dessa muskler. De utgör vår vadmuskulatur och spelar en viktig roll när det gäller att bromsa skenbenet från att fortsätta framåt då foten helt är i marken. Soleus och Gastrocnemius hjälper till så att vi kommer framåt då de ser till att vi får ett frånskjut i foten.

Dessa två musklers funktion är också att ta hand om vristens vridning, både i sidled och uppåt. Det är relativt uthålliga muskler som vi använder varje dag. Att sträcka ut dem är både skönt och energigivande. Går man dessutom i högklackade skor hela dagarna är det superviktigt att låta vadmusklerna sträcka ut sig ordentligt, så att de kan återfå ett normalläge istället för att dra ihop sig som de gör när de inte används fullt ut.
Vill det sig så illa så kan det bli som Lill-Babs deklarerade någon gång på 80-talet att hon gått i högklackade skor så mycket att hennes vadmuskler var så korta att hon inte kunde gå barfota Så stretcha är ett hett tips!

SoleusSoleus, eller den inre djupa vadmuskeln som den heter i vardagsspråk, är den breda och djupa vadmuskeln. Den har som funktion att sträcka benet i vristled. Soleus fäster vid hälsenan i hälbenet och in i smalbenet. Soleus jobbar när man står stilla och finns för vi skall kunna hålla balansen.
Soleus är också ofta den muskeln som spökar vid en djup benhinneinflammation.

Gastrocnemius eller yttre platta vadmuskeln, är en muskel som sitter på smalbenets baksida. Dess infästningar är dels i hälen, på foten (i hälbenet), och i lårbenets båda sidor, strax ovanför knäet. Gastrocnemius arbetar dynamiskt och det är den muskeln vi behöver när vi går, springer eller studsar runt. Då arbetar Gastrocnemius för oss.


När man står med raka ben jobbar man mest med den ytliga vadmuskeln, men om man sitter ner och jobbar med benen jobbar mest den djupa.

Är man svag i vaderna kan detta leda till hälseneinflammation, vilket faktiskt är en oroväckande vanlig åkomma bland löpare i alla kategorier. Så rådet är att träna vadmusklerna ordentligt samt sträcka ut dem.

Att isolera en av vadmusklerna vid träning är omöjligt. De jobbar i synergi och behöver varandra till skillnad från en antagonistisk muskel som i det här fallet är främre skenbensmuskeln. En antagonist är en muskel som jobbar med motsatt funktion

» Stretchövningar för vadmuskulaturen

Klara Norra Kyrkogata 20 B    111 22 Stockholm    Telefon: 08 - 21 11 31    boka@stockholmsmassageklinik.se